Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η διαδικασία της κλωνοποίησης και οι ενστάσεις που υπάρχουν για αυτή τη μέθοδο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ



Η Εργασία αυτή ασχολείται με το θέμα της κλωνοποίησης. Αρχικά εξηγούμε τι είναι η κλωνοποίηση και αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες για την διαδικασία της κλωνοποίησης στα φυτά και στα ζώα. Όσο αναφορά την ανθρώπινη κλωνοποίηση αναφερόμαστε στη μέθοδο που ακολουθείτε  για την δημιουργία κλώνου και στην συνέχεια μιλάμε για τα δύο είδη κλωνοποίησης την θεραπευτική και την αναπαραγωγική καθώς και της αντιρρήσεις που υπάρχουν για αυτές τις μεθόδους οι οποίες είναι νομικές και ηθικές. Η κλωνοποίηση οργάνων για μεταμοσχεύσεις είναι επίσης ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο κομμάτι τις κλωνοποίησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Βέβαια αντιρρήσεις δεν παύουν να υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια, αναφερόμαστε στο πείραμα της Dolly το πρώτο επιτυχημένο πείραμα κλωνοποίησης θηλαστικού χάρη στο οποίο ο τομέας της κλωνοποίησης εξελίχθηκε σημαντικά. Αναφερόμαστε στην διαδικασία κλωνοποίησης της Dolly και σημειώνουμε τους λόγους για τους οποίους το πείραμα αυτό ήταν επιτυχημένο καθώς και τους λόγους που το κάνουν τόσο σημαντικό. Τέλος, κάνουμε αναφορά σε άλλα δύο πειράματα, στο πείραμα με τα κοτόπουλα και στο πείραμα με της μαϊμούδες, τα οποία αποτέλεσαν και αυτά καινοτομίες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ : κλωνοποίηση, πυρηνική μεταφορά κυττάρων, αμφιλεγόμενη , θεραπευτική κλωνοποίηση , αναπαραγωγική κλωνοποίηση, πειράματα.





Εισαγωγή



Σκοπός αυτής της εργασίας είναι μελέτη της μεθόδου της κλωνοποίησης και η σπουδαιότητα της σε κάποιους τομείς. Επίσης σκοπός της εργασίας είναι η εξέταση της ηθικότητας της μεθόδου και η διαπίστωση της προόδου που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό μέσω της αναφοράς κάποιων επιτυχημένων πειραμάτων.
Η κλωνοποίηση είναι μια σχετικά νέα μέθοδος η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Σημαντικά βήματα έχουν είδη γίνει στον τομέα αυτό καθώς ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της πρώτης ανθρώπινης κλωνοποίησης. Επίσης σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην θεραπευτική κλωνοποίηση.
Ο όρος ΄΄κλωνοποίηση΄΄ είναι ένας διαδεδομένος όρος όμως πολλοί αγνοούν την σημασία αυτού του όρου, την διαδικασία που ακολουθείτε για την πραγματοποίηση της κλωνοποίησης, τους τομείς όπου χρησιμοποιείτε αλλά και τη σημασία των πειραμάτων που διεξάγονται με επιτυχία όπως το πείραμα της Dolly. Ας προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε λίγο στο θέμα της κλωνοποίησης.

Τι είναι η κλωνοποίηση ;


          Κλωνοποίηση είναι η δημιουργία ενός οργανισμού που είναι ένα ακριβές γενετικό αντίγραφο ενός άλλου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κομμάτι του DNA είναι ίδιο μεταξύ των δύο οργανισμών. Ο οργανισμός που δημιουργείται ονομάζεται κλώνος. Ο όρος ΄΄κλωνοποίηση΄΄ αναφέρεται επίσης στην τεχνική που χρησιμοποιείται στην γενετική μηχανική για την παραγωγή πανομοιότυπων τομέων του DNA (π.χ. δεοξυριβονουκλεικό οξύ). Η κλωνοποίηση χρησιμοποιείται επίσης εμπορικά για την παραγωγή φυτών και ζώων που έχουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, η κλωνοποίηση δίνει την δυνατότητα να παραχθεί ένας μεγάλος αριθμός φυτών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται να μεγαλώσει ένα φυτό από ένα σπόρο. Στην κτηνοτροφία,  η κλωνοποίηση δίνει την δυνατότητα να παράγουμε μια ομάδα εκτρεφόμενων ζώων με πολύτιμα χαρακτηριστικά σε λιγότερο χρόνο και με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε σχέση με την συμβατική διαδικασία αναπαραγωγής. Βέβαια τα ποσοστά επιτυχίας της διαδικασίας της κλωνοποίησης είναι πολύ μικρά.


Οργανισµός       % Αποτελεσματικότητας
Ποντίκι                   0,3 - 5,8
Πρόβατο                 0,4 - 4,3
Βοοειδή                   0,3 - 5
Κατσίκι                   0,7 - 7,2
Χοίρος                    0,1 - 0,9
Κουνέλι                  0,3
Γάτα                         ?
Εδώ παρουσιάζεται ένας πίνακας με τα ποσοστά επιτυχίας της κλωνοποίησης σε διάφορα ζώα.


Κλωνοποίηση σε φυτά



Για την κλωνοποίηση των φυτών χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η κοπή και η ιστοκαλλιέργεια. Η κοπή είναι μια απλή τεχνική αλλά δεν είναι αποτελεσματική με όλα τα είδη φυτών. Πολλά φυτά που δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν με την μέθοδο της κοπής κλωνοποιούνται με την μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας.
Στην μέθοδο της κοπής, ένα στέλεχος, μια ρίζα ή ένα φύλλο αφαιρούνται από ένα φυτό και τοποθετούνται στο χώμα, στην άμμο ή στο νερό όπου αναπτύσσεται ένα νέο φυτό.
Στην μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας, ένα μικρό κομμάτι ιστού αφαιρείται από ένα ώριμο φυτό και τοποθετείται σε ένα εργαστηριακό δίσκο καλλιέργειας που περιέχει ένα υγρό ανάπτυξης. Το κομμάτι του ιστού παραμένει στον δίσκο καλλιέργειας μέχρι να έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μεταμοσχευθεί στο χώμα.





Κλωνοποίηση σε ζώα



Τα ζώα μπορούν να κλωνοποιηθούν με τη χρήση είτε εμβρυικών είτε ενηλίκων κυττάρων. Η κλωνοποίηση από εμβρυικά κύτταρα περιλαμβάνει απλούστερες διαδικασίες και έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης αλλά η κλωνοποίηση από ενήλικα κύτταρα επιτρέπει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά να προσδιορίζονται και να διαλέγονται εύκολα.



Κλωνοποίηση σε ανθρώπους


Τον Ιανουάριο του 2001 μια μικρή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον Παναγιώτη Ζαβό είπαν ότι σχεδίαζαν να κοινοποιήσουν έναν άνθρωπο σε δύο χρόνια. Την ίδια περίοδο περίπου, ένα ζευγάρι Αμερικανών σχεδίαζε να πληρώσει 500.000 δολάρια στην εταιρία Clonaid στο Λας Βέγκας ώστε να δημιουργήσουν τον κλώνο της θανόντος κόρης τους. Κανένα από τα δύο όμως δεν ήταν επιτυχημένο.  Το 2004 στην Νότια Κορέα μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι είχε κλωνοποιήσει 11 ανθρώπινα έμβρυα με σκοπό την εξαγωγή βλαστικών κυττάρων. Όμως αφού μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Σεούλ έλεγξε την δουλεία τους , κατέληξαν ότι τα ευρήματά του ήταν ψευδείς ( 1 K.Bonsor, C. Conger). Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία δημιουργία ανθρώπινου κλώνου έως σήμερα. Όταν αναφερόμαστε στην κλωνοποίηση με την έννοια της δημιουργίας ενός αντιγράφου ενός οργανισμού, αναφερόμαστε στην αναπαραγωγική κλωνοποίηση.
Αν η διαδικασία της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης προχωρήσει η κύρια μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες φαίνεται να είναι η πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων η οποία είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η Dolly. Η διαδικασία της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων ξεκινάει όταν ο γιατρός παίρνει ένα ωάριο από μια γυναίκα δότη και αφαιρεί τον πυρήνα του, δημιουργώντας ένα ωάριο χωρίς πυρήνα. Στη συνέχεια παίρνει ένα κύτταρο που περιέχει DNA από τον οργανισμό που πρόκειται να κλωνοποιηθεί. Το ωάριο χωρίς πυρήνα ενώνεται με το κύτταρο του οργανισμού που πρόκειται να κλωνοποιηθεί με την χρήση του ηλεκτρισμού . Έτσι δημιουργείται ένα έμβρυο το οποίο εμφυτεύεται σε μία παρένθετη μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση.

   


Εδώ παρουσιάζεται η διαδικασία της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης στον άνθρωπο με την μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων.

Εάν η διαδικασία είναι επιτυχημένη τότε η παρένθετη μητέρα θα γεννήσει μετά από μία κανονική περίοδο κύησης ένα παιδί το οποίο θα είναι κλώνος του οργανισμού που θέλαμε να κλωνοποιήσουμε.  Όμως η το ποσοστό επιτυχίας μιας τέτοιας διαδικασίας είναι πολύ μικρό καθώς από τα 100 έμβρυα η διαδικασία θα είναι επιτυχημένη μόνο για ένα η δύο έμβρυα.



Αναπαραγωγική και θεραπευτική κλωνοποίηση



Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναπαραγωγική κλωνοποίηση πρέπει να απαγορεύεται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νόμος για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και την εμβρυολογία του 1990 όπως και ο νόμος του 2001 για την ανθρώπινη αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύουν την κλωνοποίηση του ανθρώπου για αναπαραγωγικούς λόγους. Άλλες νομοθεσίες ορίζουν επίσης έμμεσα ή άμεσα το ίδιο ( 2 Β. Τσιλώνης ). Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επιστημόνων που είναι υπέρ αυτής της διαδικασίας και δεν αποκλείετε να διεξάγουν σύντομα πειράματα ή να σκεφτούν άλλους τρόπους ώστε να παρακάμψουν αυτές τις νομοθεσίες. Στην χώρα μας η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύεται.
Οι λόγοι απαγόρευσης της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης είναι ηθικοί και νομικοί. Από ηθικής πλευράς υπάρχουν οι εξής ενστάσεις : οι κλώνοι δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής αναπαραγωγικής διαδικασίας αλλά χρησιμοποιείται ως μέσω ικανοποίησης των φιλοδοξιών του κλωνοποιημένου ατόμου, για την δημιουργία του κλώνου δεν συνδυάζονται τα DNA δυο επιμέρους ατόμων κάτι που είναι σημαντικό για την ποικιλομορφία και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, περιορίζεται η ατομικότητα καθώς ο κλώνος είναι ένα αντίγραφο, η αποδοχή της μεθόδου μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των σχέσεων συγγένειας και των οικογενειακών σχέσεων Από νομικής πλευράς σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη της UNESCO για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύεται ως <<τρόπος πρακτικής αντίθετος προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια>> (3 Κ.Μανωλάκου, Τ.Βιδάλης). Στο ελληνικό κράτος η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύεται επίσης ρητά σύμφωνα με τη διάταξη 1455 εδ. γ΄του Α.Κ.  (Κ.Μανωλάκου, Τ.Βιδάλης). 
Η θεραπευτική κλωνοποίηση δεν απαγορεύεται και μάλιστα από πολλούς θεωρείται ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα που μπορεί να σώσει πολλές ζωές. Σκοπός της είναι η δημιουργία εμβρύων σε αρχικό στάδιο τα οποία θα δώσουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα κατά την καλλιέργεια και τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπου ιστό. Μια ομάδα από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πρωτευόντων του Όρεγκον κατάφεραν να κλωνοποιήσουν πρωτεύοντα θηλαστικά, να εξάγουν βλαστικά κύτταρα από τα κλωνοποιημένα ζεύγη και να τα μετατρέψουν σε ώριμα καρδιακά και εγκεφαλικά κύτταρα( 4 Ν. Βέργου). Επίσης σε ένα άλλο πείραμα που έγινε σε ποντίκια που έπασχαν από Πάρκινσον παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση αφού τους χορηγήθηκαν κύτταρα-νευρώνες που είχαν παραχθεί από τα ίδια τα ποντίκια με την μέθοδο της θεραπευτικής κλωνοποίησης( 5Newsfilter). Η θεραπευτική κλωνοποίηση αναμένεται να δώσει νέα ζωή στην αντιμετώπιση ασθενειών. Με τη δημιουργία αυτών των βλαστοκυττάρων θα αντιμετωπιστούν νοσήματα όπως τα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος, βλάβες του νωτιαίου σωλήνα, ηπατιτικές βλάβες και άλλες ασθένειες. Σε δεύτερο επίπεδο, μετά από ένα διάστημα εργαστηριακής έρευνας, θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας οργάνων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις και να σώσουν πολλές ζωές. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες αντιρρήσεις και στην μέθοδο της θεραπευτικής κλωνοποίησης κυρίως από την θρησκευτική πλευρά καθώς επιστημονικά η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι η θεραπευτική κλωνοποίηση δεν είναι ανήθικη. Το θέμα βρίσκεται στο εάν ένα έμβρυο 4-8 κυττάρων θεωρείται ότι είναι ένας άνθρωπος ή όχι. Η απάντηση που δόθηκε επιστημονικά είναι ότι η αρχή της ανθρώπινης ταυτότητας τοποθετείται στην δημιουργία της νωτιαίας χορδής πράγμα που συμβαίνει την 14η ημέρα μετά την γονιμοποίηση.



Κλωνοποίηση Οργάνων για Μεταμοσχεύσεις



Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι δύσκολα εγχειρήματα καθώς πρέπει να βρεθεί ένα δότης και κανένας δεν μπορεί να  εγγυηθεί ότι το σώμα θα δεχτεί το νέο όργανο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προμηθειών και Δικτύου Μεταμοσχεύσεων  28.356 Αμερικανοί έλαβαν όργανα από μεταμοσχεύσεις το 2007 και περίπου το 78% αυτών προέρχονταν από νεκρούς ανθρώπους. Ωστόσο τον Αύγουστο του 2008, περισσότεροι από 99.000 Αμερικανοί ήταν στην εθνική λίστα μεταμοσχεύσεων (6C.Conger ). Η δημιουργία οργάνων με κύτταρα από το σώμα αυτού που χρειάζεται μεταμόσχευση με την μέθοδο της κλωνοποίησης θα ήταν σίγουρα μια αποτελεσματική λύση καθώς η επιτυχία της μεταμόσχευσης θα ήταν σίγουρη και θα μειωνόταν και ο χρόνος αναμονής με αποτέλεσμα να σωθούν πάρα πολλές ζωές. Η διαδικασία αυτή ανήκει στην θεραπευτική κλωνοποίηση. Το Νοέμβριο του 2007 οι επιστήμονες κλωνοποίησαν με επιτυχία έμβρυα μαϊμού με σκοπό να αφαιρέσουν βλαστικά κύτταρα. Όμως η αφαίρεση βλαστικών κυττάρων καταστρέφει το έμβρυο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιδράσεις όπως αναφέραμε παραπάνω.
Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να κλωνοποιήσουν όργανα με την μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων κλωνοποιόντας έμβρυα, αφαιρώντας τα βλαστικά κύτταρα από την βλαστοκύστη και παρακινώντας τα βλαστικά κύτταρα διαιρεθούν στο επιθυμητό όργανο. Η καθοδήγηση ενός ανθρώπινου κυττάρου ώστε να γίνει ένα συκώτι για παράδειγμα απαιτεί περισσότερη έρευνα.



Το να έχεις τον κλώνο σου είναι σαν έχεις έναν πανομοιότυπο δίδυμο ;



Ένας ανθρώπινος κλώνος δεν θα είναι ένας άψυχος οργανισμός που θα έχει τις ίδιες σκέψεις και αναμνήσεις με τον γονιό του καθώς θα έχει ελεύθερη θέληση όπως και εμείς. Στην πραγματικότητα, ένας ανθρώπινος κλώνος θα είναι ένα κανονικό άτομο που τυχαίνει να έχει έναν βιολογικό γονέα αντί για δύο.
Έως σήμερα , δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανθρώπινοι κλώνοι. Η τεχνικές κλωνοποίησης εξελίσσονται συνέχεια. Το κοντινότερο που έχουμε στους ανθρώπινους κλώνους είναι τα μονοζυγοτικά δίδυμα. Ο λόγος που γεννιούνται γενετικά πανομοιότυπα είναι ότι μετά τη γονιμοποίηση το ωάριο χωρίζεται και σχηματίζει δύο ζυγωτά αντί ένα.



Dolly



To 1997, ο τομέας της κλωνοποίησης εξελίχθηκε σημαντικά όταν ο Ian Wilmut και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο του Ρόσλιν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας ανακοίνωσαν την επιτυχής κλωνοποίησης ενός πρόβατου που ονομαζόταν Dolly. H Dolly ήταν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Η Dolly γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1996 αλλά οι επιστήμονες ανακοίνωσαν το γεγονός εφτά μήνες μετά.
Ο Wilmut και οι συνεργάτες του μεταμόσχευσαν τον πυρήνα ενός κυττάρου από τον μαστικό αδένα ενός προβάτου που ονομαζόταν Finn Dorsett στο χωρίς πυρήνα ωάριο ενός άλλου προβάτου με μαύρο πρόσωπο. Το ωάριο αυτό ενώθηκε με τον πυρήνα με την χρήση ηλεκτρισμού και στην συνέχει τοποθετήθηκε στην μήτρα του προβάτου. Η Dolly γεννήθηκε κάποιους μήνες μετά.
H Dolly αποδείχτηκε ότι ήταν γενετικά πανομοιότυπη με την Finn Dorsett και όχι πανομοιότυπη με το πρόβατο με το μαύρο πρόσωπο πράγμα που δείχνει ότι ήταν ένας πετυχημένος κλώνος. Βέβαια χρειάστηκαν 276 προσπάθειες μέχρι το πείραμα να στεφθεί με επιτυχία. Η Dolly μεγάλωσε και έφερε στη ζωή απογόνους της μέσω φυσιολογικών σεξουαλικών διαδικασιών. Η Dolly ήταν ένας βιώσιμος και υγιής κλώνος. Από την Dolly και μετά πολλά πανεπιστημιακά εργαστήρια και εταιρίες χρησιμοποίησαν πολλές τροποποιήσεις της τεχνικής της πυρηνικής μεταφοράς για να παράγουν θηλαστικά όπως αγελάδες, γουρούνια , μαϊμούδες και ποντίκια.  
 

Διάγραμμα της διαδικασίας της πυρηνικής μεταφοράς η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού.


Μετά από έξι χρόνια πάρθηκε απόφαση για την ευθανασία της Dolly καθώς μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώθηκε ότι έπασχε από ασθένεια των πνευμόνων. << Τα πρόβατα ζουν περίπου 11 με 12 χρόνια και οι λοιμώξεις των πνευμόνων είναι συνήθεις σε πρόβατα μεγαλύτερης ηλικίας ιδιαίτερα σε αυτά που στεγάζονται σε εσωτερικό χώρο >> , λέει ο γιατρός Harry Griffin (7 BBC, 2003). Βέβαια πολλοί είπαν ότι τέτοιες παθήσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πράγμα που οδήγησε σε συζητήσεις για τους κινδύνους πρόωρης γήρανσης στους κλωνοποιημένους οργανισμούς.
Ας δούμε όμως για ποιους λόγους οι ερευνητές επέλεξαν να δημιουργήσουν την Dolly. Ο Wilmut και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την Dolly γιατί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να παράγουν ζώα κτηνοτροφίας που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δύο εταιρίες βιοτεχνολογίας χρηματοδότησαν την έρευνα. Η μία, που ονομάζετε PPL Therapeutics , προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να παράγει ζώα που έχουν κάποιες συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο γάλα τους. Η θεωρία είναι ότι , εάν οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν ζώα με κάποια επιθυμητά χαρακτηριστι- κα, τότε μπορούν να κλωνοποιήσουν αυτά τα ζώα ώστε να δημιουργήσουν ολόκληρα κοπάδια που θα φέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η Dolly είναι τόσο ιδιαίτερη διότι διαψεύδει την πεποίθηση ότι τα κύτταρα από ένα ενήλικο οργανισμό είναι πολύ εξειδικευμένα ώστε να παράγουν έναν νέο οργανισμό. Οι ερευνητές ήξεραν εδώ και πολύ καιρό ότι κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ανάπτυξης τα κύτταρα εξειδικεύονται γιατί κάποια από τα γονίδια είναι απενεργοποιημένα και κάποια άλλα είναι ενεργοποιημένα. Πριν την Dolly, οι επιστήμονες πίστευαν ότι πολλά γονίδια στα ενήλικα κύτταρα είναι μόνιμα απενεργοποιημένα. Πίστευαν ότι μόνο τα γονίδια στα γονιμοποιημένα ωάρια, στα έμβρυα ή στα πολύ νεαρά ζώα είναι πλήρως ενεργοποιημένα και ικανά να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό. Όμως η Dolly καταρρίπτει αυτή την θεωρία.<< Η Dolly είναι αξιοσημείωτη γιατί κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο σωματικό κύτταρο>>, λέει ο Alan Wolffe ( 8 D.Barnes).
To κλειδί στην επιτυχία της κλωνοποίησης της Dolly ήταν ότι ο πυρήνας του κυττάρου του μαστού που δωρίθηκε συμπεριφέρθηκε σαν τον πυρήνα ενός κανονικού γονιμοποιημένου κυττάρου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μωρό πρόβατο. Η διαδικασία περιελάμβανε κάποια βήματα-κλειδιά που περιελάμβαναν την προετοιμασία του μαστικού κυττάρου που επρόκειτο να δωριθεί και την προετοιμασία του ωοκυττάρου υποδοχής.



Κάποια άλλα πειράματα κλωνοποίησης




Μια επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Roslin με επικεφαλής την Dr.Helen Sang, προτίθεται να δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα, τα οποία θα παράγουν στο ασπράδι των αυγών τους πρωτεΐνες με αντικαρκινική δράση.  Η ομάδα αυτή συνεργάζεται με μια φαρμακευτική εταιρία, την Viragen, η οποία θα διαθέτει μια σειρά από υποψήφια αντικαρκινικά φάρμακα. Η Dr.Sang και η ομάδα της στοχεύουν να στοχεύουν να εισάγουν τα γονίδια τα οποία θα τους παρέχει η φαρμακευτική εταιρία στο γονιδίωμα του κοτόπουλου ώστε να παράγονται στο ασπράδι του αυγού του οι αντίστοιχες πρωτεΐνες που θα έχουν φαρμακευτική δράση.  Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσο ένεσης του γονιδίου απευθείας στον εμβρυικό δίσκο όπου βρίσκεται το μητρικό DNA του κοτόπουλου. Ο δεύτερος τρόπος είναι η μίμηση της διαδικασίας κλωνοποίησης της Dolly ( 9 science news ).
Ένα άλλο πείραμα διεξήχθη το 1997 όταν μια ομάδα ερευνητών από το Όρεγκον δημιούργησαν δύο μαϊμούδες χρησιμοποιώντας εργαστηριακές τεχνικές που είχαν προηγουμένως επιτύχει σε βοοειδή, βατράχους και ποντίκια. Συνέλλεξαν ωάρια και σπέρμα από ενήλικες μαϊμούδες και διεξήγαν την γονιμοποίηση σε πλαστικούς εργαστηριακούς δίσκους, ένα πρότυπο στις τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αφού τα γονιμοποιημένα ωάρια διαιρέθηκαν αρκετές φορές ώστε να δημιουργήσουν πολύ μικρά έμβρυα που ονομάζονται βλαστοκύστες, μικρές μπάλες που αποτελούνται μόνο από 6 έως 12 κύτταρα, οι ερευνητές μετέφεραν ένα από αυτά τα κύτταρα σε ένα ωοκύτταρο χωρίς πυρήνα. Άφησαν το ωοκύτταρο να διαιρεθεί μερικές φορές και στη συνέχεια το τοποθέτησαν στη μήτρα μιας υποκατάστατης μητέρας, όπου η εμβρυακή  ανάπτυξη ολοκληρώθηκε. Αυτή ήταν οι πρώτη φορά όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της πυρηνικής  μεταφοράς κυττάρων για να δημιουργήσουν μαϊμούδες. Όλοι έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτό το πείραμα καθώς οι μαϊμούδες συνδέονται στενά με τους ανθρώπους, τουλάχιστον από εξελικτικής άποψης.            



Συμπεράσματα



Από όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κλωνοποίηση είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος. Σε κάποιους τομείς η μέθοδος της κλωνοποίησης είναι χρήσιμη και πολλές φορές ΄΄βολική΄΄ όπως για παράδειγμα η κλωνοποίηση σε φυτά και σε ζώα όπου παράγονται οργανισμοί με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πράγμα που μας διευκολύνει σε πολλούς τομείς.
Οι περισσότερες αντιρρήσεις σχετικά με αυτή την μέθοδο αφορούν την ανθρώπινη κλωνοποίηση και ιδιαιτέρως την αναπαραγωγική κλωνοποίηση καθώς και από ηθικής και από νομικής πλευράς θεωρείτε μια πρακτική αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Από την άλλη η θεραπευτική κλωνοποίηση είναι αποδεχτή σχεδόν από όλους τους επιστήμονες διότι θεωρείτε μια μέθοδος που μπορεί να σώσει πολλές ζωές καθώς με την χρήση της μπορούν να δημιουργηθούν όργανα που μπορούν χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις. Βέβαια δεν λείπουν και οι αντιρρήσεις από θρησκευτικής πλευράς όσο αναφορά την μέθοδο αυτή παρ’ όλο που επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η θεραπευτική κλωνοποίηση είναι καθ’ όλα ηθική. 
Με το πείραμα της Dolly έγιναν γνωστές οι πρόοδοι που συντελεστεί στον τομέα της κλωνοποίησης καθώς ήταν ο πρώτος επιτυχημένος κλώνος. Μετά το πείραμα με της μαϊμούδες συνειδητοποιήσαμε ότι οι τεχνικές της κλωνοποίησης εξελίσσονται όλο και περισσότερο και ότι ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος δεν είναι μακριά.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι παρ’ ότι υπάρχουν  αντιρρήσεις και δυσπιστία προς το θέμα της κλωνοποίησης, η μέθοδος αυτή ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τεχνολογίας που μπορεί να είναι σωτήρια για πολλούς ανθρώπους και να μας οδηγήσει σε μονοπάτια που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου